De plant wordt naast venushaar ook wel hoefijzervaren of vrouwenhaar genoemd. Deze mooie varen heeft bij het uitlopen frisgroen blad dat later naar groen verkleurt en de bladstelen zijn daarbij donker.
Fraaie verhalen
De legende gaat dat het haar van de godin Venus eruitziet als het haar van deze varen. De naam venushaar zinspeelt waarschijnlijk op de glanzend zwartbruine, dunne bladspillen. De plant was aan Venus, de godin van de liefde, gewijd en had de kracht om iemand te verjongen en een heel lang leven te verzekeren. Hij werd daarom in bruidskransen gevlochten.
Toepassingen
In de oudheid was Adiatum bekend als medicijn tegen diverse aandoeningen van de luchtwegen. Het werd ingenomen als thee of siroop. Vanwege de gelijkenis van de bladsteel met donker, glanzend haar werd het gebruikt voor bevordering van de haargroei.
Het venushaar werd in de Middeleeuwen gezien als een antidiabolische plant; hij brak iedere betovering en genas ook slangen- en spinnenbeten. De Egygtenaren gebruikten het om te ontnuchteren, dat hadden ze van de hop (Upupa epops) geleerd. Wanneer die vogel te veel druiven heeft gegeten, eet hij snel wat venushaar om weer helder te worden.
Herkomst
Noord-Amerika
Welke insecten trekt de plant aan?
…
Algemeen
Kleine, sierlijke varen, met samengestelde bladeren die in talrijke waaiervormige blaadjes zijn verdeeld.
Standplaats
Halfschaduw, schaduw
Hoogte
40-50 cm
Bloeitijd
n.v.t.
Bloeiwijze
n.v.t.
Kleur
Lichtgroene bladeren met zwarte stengels
Hoe te vermeerderen
Zaaien of de wortelstokken delen. Gelijk na het oogsten of de eerstvolgende lente.
Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.
Weetjes
De botanische naam Adiantum is afgeleid van het Oudgriekse adiantos (niet bevochtigd) vanwege de waterafstotende blaadjes. De soortaanduiding komt van het Latijnse pedatum (met voeten) naar de vogelpootvormige bladen van deze varen.