Skip to content
Skip to content

Duizendblad

Achillea filipendulina ‘Parker’s Variety’

Duizendblad is een meerjarige kruidachtige uit de familie Asteracea.

Fraaie verhalen
Aan duizendblad worden magische krachten toegeschreven. De plant verjaagt niet alleen geesten en heksen, maar ook onweer. Ook zijn er veel oude liefdesrituelen met het duizendblad. Als een vrouw deze plant in haar bruidsboeket draagt, zal ze zeven jaar geluk kennen. Als een vrouw de plant onder haar kussen legt en een wens doet, kan ze in haar dromen haar toekomstige echtgenoot zien. Als je de plant tussen je boezem steekt, zal de eerste jonge man die hierna tegen je spreekt, dezelfde zijn die je trouwe geliefde wordt.

Toepassingen
De naam Achillea verwijst naar de Griekse veldheer Achilles; zijn soldaten gebruikten duizendblad om zijn bloedstelpende werking. De plant is familie van Achillea millefolium, waarvan het gebruik van het blad als bloedstelpend middel in vele culturen bekend is. De eerste beschrijvingen van dit gebruik dateren van 2500 v.Chr. Hiertoe werd het blad op een wond aangebracht. Innemen van het blad werkt juist bloed verdunnend.

In Duitsland en Scandinavië werd gewoon duizendblad ook wel in plaats van hop gebruikt bij het brouwen van bier.

Herkomst
Kaukasus, Iran en Afghanistan

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en wilde bijen

Algemeen

Standplaats
Volle zon, droge tot matig droge grond. Verdraagt een voedselrijke bodem.

Hoogte
90-120 cm, polvormend

Bloeitijd
Juni-augustus

Bloeiwijze
Klassiek compact scherm met goudgele bloemhoofdjes. Elk bloemhoofdje bestaat uit een midden van buisbloemen en een rand van lintbloemen. Schermen verkleuren iets naar crème en staan als een huis, zelfs nog in de winter. Onverwoestbaar.

Kleur
Geel

Hoe te vermeerderen
De bloemschermen kunnen in zijn geheel gedroogd worden. De zaden zijn zeer klein, slechts een millimeter hoog en een kwart millimeter breed. Eenvoudig te zaaien. De zaden kiemen het best op een matig vochtig bed bij ongeveer 20 °C, heel dun bedekt. Na het kiemen kunnen de kiemplantjes wat koeler gezet worden; ze groeien bij 10-16 °C. Uitplanten in oktober op de plek van bestemming.

Zaadjes in zadenbieb?

Weetjes
De plant laat zich makkelijk drogen; het blad is geurend en niet gevoelig voor vraat. De plant verwildert niet door zaad, laat zich wel uit zaad opkweken. Een eenmaal gevestigde plant houdt zichzelf gemakkelijk in stand.