Skip to content
Skip to content

Doornige berenklauw

Acanthus spinosus

De naam van deze decoratieve, statige plant komt van het Griekse woord akanthos, dat berenklauw betekent. De bladeren zijn donkergroen, diep ingesneden tot aan de middennerf en hebben zachte stekels: je kunt de associatie met een berenklauw wel begrijpen.

Fraaie verhalen
Acanthusbladeren werden als motief gebruikt in de gebeeldhouwde reliëfs aan de bovenkant van de zuilen van Griekse tempels. Je kunt je meteen voorstellen dat ze in tijden daarvóór de echte bladeren in sierlijke boeketten boven aan de zuilen vastbonden.

De Romeinse architect Vitruvius schreef in de eerste eeuw voor Christus een verhaal over het ontstaan van het Korinthisch kapiteel. Hij vertelt daarin hoe de beeldhouwer Kallimachos bij het graf van een jong meisje staat. Op het graf staat een mandje met speelgoed en rond het mandje krullen acanthusbladeren omhoog. Dat bracht hem op het idee voor het ontwerp van de Korinthische zuil. Ook al is dit een verzonnen legende, sindsdien is de acanthus met deze zuilvorm verbonden gebleven.

Toepassingen

Herkomst
Oostelijk Middellandse Zeegebied

Welke insecten trekt de plant aan?
Hommels zijn gek op deze plant.

Algemeen
De Acanthus spinosus is een forse, uitgesproken plant met mooie bloeiende paarse aren.

Standplaats
Goed doorlatende grond. Zon/ halfzon

Hoogte
100-200 cm

Bloeitijd
Juli-augustus

Bloeiwijze
Grote opstaande aren. De bloemen hebben gerimpelde kroonblaadjes en overlappende schutbladeren en hebben veel zon nodig om tot bloei te komen. De zaadkapsels bevatten twee tot vier dikke, glanzende bruine zaden.

Kleur
Lila/paars

Hoe te vermeerderen
In de zomer schiet de acanthus de zaden over flinke afstanden door het luchtruim. Je kunt het zaad ook heel makkelijk zelf winnen. Zaaien in mei-juli, afdekken met een dun laagje grond. Optimale kiemtemperatuur 20 °C.
De grond moet tijdens de groei- en bloeiperiode over voldoende vocht beschikken. Water geven is dus belangrijk. De eerste winter moet men de planten afdekken en daarna niet meer verplanten.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
In strenge winters kunnen de bovenste delen van de plant afvriezen, waardoor ze het daaropvolgende jaar niet zullen bloeien.