Skip to content
Skip to content

Roos

Rosa rugosa ‘Agnes’

De bloemen van Rosa rugosa staan alleen of in armbloemige bundels. De bloemen zijn tot 10 cm groot en hebben een hart van donkergele meeldraden en stempels. Ze geuren sterk en aangenaam en trekken veel bijen en zweefvliegen aan. Het is een bladverliezende struik. Hoofdzakelijk zomerbloei, soms wat nabloei.

Fraaie verhalen

Toepassingen
Behalve voor culinaire doeleinden (thee, jams) zijn de bottels en kroonbladeren eeuwenlang voor medicinale doeleinden gebruikt. In Zweden wordt rozenbottelsoep (nyponsoppa) reeds meer dan een eeuw als een delicatesse beschouwd.

Herkomst
Noordoost-China, Japan, Korea en Zuidoost-Siberië, waar de soort langs de kusten groeit, veelal in de duinen.

Welke insecten trekt de plant aan?
Bijen en zweefvliegen

Algemeen
Bekende probleemloze struiken, vaak gebruikt voor heggen. Ze zijn sterk, gezond en makkelijk in onderhoud. Ze zijn zeer winterhard en geven grote bottels, die zeer gewenst voer voor de vogels zijn.

Standplaats
Zon, goede tuingrond. Niet te nat. Plantafstand één tot drie stuks per m².

Hoogte
150-200 cm

Bloeitijd
Mei-september

Bloeiwijze
Bekervormige, gevulde bloemen, circa 8 cm in diameter. De alleenstaande bloemen zijn geurig en geven schitterende diepgele herfstkleuren. Ze worden gevolgd door tot 2,5 cm grote bottels. De bottels zijn glad (niet met klieren bezet) en afgeplat (breder dan hoog). Kenmerkend is ook dat de vijf kelkbladen recht omhoog staan op de bottel. In de nazomer en herfst kan de plant tegelijkertijd bloeien en vruchten dragen.

Kleur
Lichtgeel

Hoe te vermeerderen
Zaaien: Pluk de rozenbottels, snijd ze open en haal de zaden eruit of wacht totdat de bottels beginnen uit te drogen en te rimpelen. Wacht niet tot ze helemaal droog en bruin zijn geworden. Rozenzaden ontkiemen pas als ze in een koude en natte omgeving vertoeven, net als in een echte winter. Doe de zaden tussen twee vellen vochtig keukenpapier of in een bakje met vochtig, zoutvrij rivierzand, veenmos of vermiculiet. Controleer ze minstens één of twee keer per week om te kijken of er kiemen uit zijn gekomen. Voeg een paar druppels water toe wanneer een vel keukenpapier begint uit te drogen. Poot na het ontkiemen de zaden in een steriele aardemix speciaal om te zaaien, met de kiem naar beneden, zo’n 6 mm diep. Houd de aarde vochtig maar niet zompig. Een temperatuur van 16-21 °C is ideaal. Overplanten als de plant een paar ‘echte bladeren’ krijgt in de winter of aan het begin van de lente. Zet de planten pas buiten als de laatste vorst voorbij is. Plantafstand circa 80 cm. Je kunt de plant helpen groeien en bloeien door ze gedurende het groeiseizoen een paar keer te bemesten, in maart en na de eerste bloei in juni. Deze rozen hoeven niet gesnoeid te worden. Eens in de drie tot acht jaar terugsnoeien op circa 10 cm geeft volledige verjonging van de struiken.
Splitsen: Graaf uitlopers op in de herfst en snijd met een scherpe schop de wortel af die de uitloper met de struik verbindt, zo dicht mogelijk bij de moederplant. Laat de zuignap tot het vroege voorjaar op zijn plaats in de grond, tegen die tijd heeft hij zijn eigen wortelstelsel ontwikkeld. Verplant de roos naar de gewenste locatie.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
De bottels zijn eetbaar. Ze bevatten veel vitamine C en zijn te verwerken in sappen en jam.