Skip to content
Skip to content

Sneeuwklokje

Galanthus nivalis

Voor degenen die de maanden januari en februari lang en somber vinden, is het sneeuwklokje een dappere kleine voorbode van de lente die er echt weer aan gaat komen. Maar het plantje weet zich ook moeiteloos door een sneeuwdekje heen te worstelen. Ook voor degenen met iets minder groene vingers is het een lekker onderhoudsvriendelijk plantje.

Fraaie verhalen
Er zijn verschillende sprookjes over de oorsprong van de naam van het sneeuwklokje. Het komt er meestal op neer dat het strijd levert met de wind en de sneeuw. Door te luiden kondigt het plantje de lente aan, maar de sneeuw wil nog niet plaatsmaken voor de lente en bedekt het steeds. Uiteindelijk waait de wind de sneeuw weg en raakt het bloempje bevriend met de sneeuw (vanwege zijn kleur) en wind (vanwege zijn luiden).

Het volgende verhaal gaat over hoe het sneeuwklokje aan zijn naam komt. Toen het eerste sneeuwklokje zijn blaadjes ontvouwde, lag er nog sneeuw op aarde en Koning Winter heerste nog, hoewel Koning Lente al aangekomen was. Beiden wilden het bloempje een naam geven. Koning Winter nam het in zijn hand en zei dat het tijdens zijn heerschappij ontloken was en dus aan hem toebehoorde. Hij noemde het Sneeuwbloem, want het bloempje was in zijn koude handen zo wit als sneeuw geworden. Koning Lente was het hier niet mee eens. Hij nam het uit de handen van Koning Winter en noemde het Lenteklokje, omdat het zijn komst voorspeld had. Ondertussen hadden de bloempjes in de warme handen van Lente groene vlekjes gekregen en nu besloten Winter en Lente ieder de helft van hun naam aan het plantje te schenken. Voortaan heette het bloempje Sneeuwklokje.

Toepassingen

Herkomst
Zuid-Europa; sinds de achttiende eeuw ingeburgerd in ons land.

Welke insecten trekt de plant aan?
Door de bloei vroeg in het jaar is de tijd niet heel gunstig voor het bezoek van insecten, maar toch gebeurt het bij gunstig weer wel dat er honingbijen en hommels op afkomen.

Algemeen
Het sneeuwklokje is een bolgewas uit de narcisfamilie. Ze zijn winterhard en bladverliezend. Ze hebben blauwgroene, grondstandige bladeren. Er zijn negentien soorten en meer dan vijfhonderd cultivars.
De naam Galanthus komt van het Griekse gala, dat melk betekent, en anthos, dat bloem betekent. Nivalis staat voor sneeuw; dit omdat de bloem melkwit is.

Standplaats
In het vroege voorjaar houden ze van een klein zonnetje (bijvoorbeeld onder loofbomen of struiken), maar gedurende de rest van het jaar gedijen ze het best in halfschaduw (met gefilterd licht). In groepjes bij elkaar doen ze het het best.
De ideale grond is een humusrijke, voedzame en doorlaatbare grond.

Hoogte
20 cm

Bloeitijd
Januari-april

Bloeiwijze
Fraaie, klokvormige bloemen en een enkele bloem per stengel, waarbij de buitenste bloemdekbladen langer zijn dan de binnenste, en met een dwars gebogen vlek op de drie binnenste bloemdekbladen.

Kleur
Op het eerste oog zou je zeggen: wit. Echter, als je een bloemblaadje fijnknijpt, zul je zien dat ze glashelder zijn. Door het weerkaatsen van het invallende licht op de luchtbelletjes tussen de bladcellen lijkt het alsof het bloemblaadje wit is. Door het fijnknijpen pers je de luchtbelletjes weg.

Hoe te vermeerderen
Na de bloei kun je het best het loof laten staan tot het vanzelf afsterft. Uit het loof halen ze hun kracht en zo zullen ze zich ook eerder vermeerderen. Begin maart, als ze net zijn uitgebloeid, kun je de pollen delen en op een nieuwe plek neerzetten. Plant ze zo’n 7,5 tot 10 cm diep op een plek waar ze zoveel mogelijk rust hebben, waar niet al te veel gegraven of geschoffeld hoeft te worden.
Niet iedereen weet dat je sneeuwklokjes ook kunt zaaien. Zaden kunnen geoogst worden zodra de zaaddozen geel worden. Het is dan wel zaak ze zo snel mogelijk te zaaien.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Het blad, de bloem én de bol zijn giftig. De bolletjes kunnen echter door de stof galanthamine ook als medicijn gebruikt worden om dementie door alzheimer af te remmen.
In Engeland zijn vele verzamelaars en sneeuwklokjesverenigingen en worden in februari en maart sneeuwklokjesbeurzen gehouden. Voor de zeldzame exemplaren worden astronomische bedragen neergeteld.
Naast de in de volksmond bekende naam heeft het bloemetje in de verschillende provincies vele andere namen, zoals ‘vastenavondzotjes’, ‘boutsjes’, ‘naakte wijfjes’, ‘vroegopjes’ en ‘zomerzotjes’.
Het sneeuwklokje is in staat zelf warmte te produceren (tot zo’n 10 °C). Daarmee kan het de omringende sneeuw laten smelten.
Naast het bekende bolgewasje bestaat er ook een sneeuwklokjesboom (Halesia carolina), die vanwege zijn bloemetjes naar het sneeuwklokje is vernoemd.