Skip to content
Skip to content

Lampenpoetserstruik

Fothergilla major

De kracht van de lampenpoetserstruik zit hem in de opvallende bloei van witte bloemen die heerlijk geuren, en de herfstkleuren van de bladeren, die van geel naar oranje naar rood kleuren in het najaar.

Fraaie verhalen

Toepassingen

Herkomst
De bossen en moerassen in het Alleghenygebergte en de zuidelijke Appalachen in het zuidoosten van de Verenigde Staten

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en bijen

Algemeen
Fothergilla major wordt al sinds 1780 gekweekt en is vernoemd naar een Engelse doctor Fothergill, die in Londen Amerikaanse planten hield. Het is een langzaam groeiende sierheester en familie van de toverhazelaar. De struik groeit breed. Het blad is donkergroen van kleur (de onderkant blauwachtig), eirond en licht getand. De struik is niet wintergroen en heeft een geeloranje herfstkleur. De bladeren ontluiken tegelijkertijd met het verschijnen van de bloemen. De witte bloemen met zeer decoratieve meeldraden zijn opvallend en licht geurend. Na de bloei worden vruchten gevormd met nootjes erin. De nootjes springen later in het jaar open als ze rijp zijn. Hoe meer zon in de zomer, hoe intenser de herfstkleuren zijn in het najaar.

Standplaats
Zon/halfzon en schaduw en normale zanderige, kalkarme/zure grond met een normale vochtigheid

Hoogte
150 cm

Bloeitijd
April-mei

Bloeiwijze
Geurige witte, flesvormige bloemen met een roze tintje van zo’n 5 cm lang, op het naakte hout. De bloemen hebben geen kroonbladen. Vooral de meeldraden zijn erg bijzonder: ze lijken op een crèmewitte miniatuur van de lampenpoetser (Callistemon). Ze zijn wit en hebben lichtgele tot roomgele helmhokjes. De bloemen verspreiden een zoete geur. Na de bloei ontstaan donkerbruine tweehokkige doosvruchten die twee donkerbruine zaden bevatten.

Kleur
Wit

Hoe te vermeerderen
Vermeerderen kan door stekken of afleggen in de zomer. Kan gezaaid worden in het najaar of de winter maar de ontkieming duurt zo’n twee jaar.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes