Skip to content
Skip to content

Elfenbloem

Epimedium x perralchium ‘Frohnleiten’

Lieflijke bodembedekker met mooi roodbruin naar groen kleurend blad en elfachtige gele bloempjes. Geschikt voor tuinen met veel schaduw.

Fraaie verhalen
De buitenlandse benamingen voor het geslacht Epimedium zijn iets minder sprookjesachtig dan de Nederlandse. In China wordt het yin yang huo genoemd. Vrij vertaald ‘losbandige geitplant’.

Toepassingen
Aan de plant worden lustopwekkende eigenschappen toegeschreven, dat zie je ook aan de Engelse naam Horny goat weed. Diverse bedrijven bieden epimedium-extracten aan die lustopwekkende en potentieverhogende kracht zouden hebben.

Herkomst
De elfenbloem komt voort uit een kruising tussen een soort uit Algerije en een uit Noord-Iran.

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders en bijen

Algemeen
‘Frohnleiten’ is een kleine, wintergroene bodembedekkende vaste plant met een polvormende habitus. Het blad wordt net zozeer gewaardeerd als de bloemen. Na de bloei is deze elfenbloem, vanwege het mooie blad, nog decoratief. Het is een prima bodembedekker, vooral onder bomen waar verder weinig wil groeien.

Standplaats
Halfschaduw-schaduw. Humusrijke, goed doorlatende en vruchtbare grond. Beschut tegen harde, koude wind.

Hoogte
30-35 cm

Bloeitijd
April-mei

Bloeiwijze
Losse trossen met schotel- of komvormige bloemen, vaak met sporen; losse pluimen die goed boven het blad uitsteken. Orchideeachtige bloeistengel maar dan veel kleiner. De bloemen zijn licht gevoelig voor nachtvorst.

Kleur
De bladeren zijn in het voorjaar bronskleurig, het zomerblad is donkergroen, in de herfst volgt een mooie bronsrode bladverkleuring. De bloemen zijn helder geel.

Hoe te vermeerderen
Scheur volgroeide planten in het najaar of net na de bloei. Zaaien bij 20 °C in een pot of in een koude bak zodra het zaad rijp is.

Zaadjes in zadenbieb?
Van deze plant kunnen we geen zaden oogsten. Ze zijn dan ook niet opgenomen in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes
Epimedium loopt het risico te worden opgegeten door taxuskevers of te worden aangetast door het komkommmermozaïekvirus, dat vervormde gevlekte groei veroorzaakt. Vernietig planten die met het virus zijn aangetast.