Skip to content
Skip to content

Wilde peen

Daucus carota

Worteltjes in je border? De wilde peen is de voorvader van onze gecultiveerde wortel. Hij komt overal in de natuur in Nederland voor maar is ook prachtig in de sier- en zeker ook vlindertuin, door de mooie schermbloem en het fijne blad. De tweejarige plant vormt het eerste jaar een penwortel die bij de wilde soort houtig wordt, bij de gekweekte Daucus carota is hij dik en vlezig. Hij kán dan gegeten worden maar laat je hem staan, dan bloeit hij in het volgende jaar met een mooie geurende witte schermbloem die heel aantrekkelijk is voor insecten.

Fraaie verhalen
Wilde peen is ook bekend onder de naam vogelnest, wegens het uiterlijk van de bloemen voordat ze openen en bloeien. Een andere volksnaam voor de plant is Queen Anne‘s Lace. Hij zou deze naam hebben gekregen van de Britse koningin Anne, geboren in 1664. Ze was een uitstekende kantwerkster en stond erom bekend prachtige kantpatronen te maken. Ze daagde haar dames uit in afwachting van een wedstrijd om te zien wie het patroon van de wilde wortelbloem in kant kon namaken. Vreemd genoeg maakte ze uiteindelijk zelf de winnende inzending. Mogelijk heeft dit geleid tot een uitspraak over de koningin, want volgens oude Engelse dames heeft Queen Anne harige benen, wat een verwijzing is naar de harige stengels van de plant.

Toepassingen
Het woord peen is het meervoud van pee en betekent ‘eetbare wortel’. Hij wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde. De gebruikte delen zijn de gedroogde stengel, blad, bloem en zaden. Werking: vochtafdrijvend, steenvormingremmend, darmgasverdrijvend.

Herkomst
Komt overal in Europa voor.

Welke insecten trekt de plant aan?
Vlinders, bijen en zweefvliegen. Het is ook een waardplant voor de koninginnenpage, een prachtige vlinder.

Algemeen
Daucus is de botanische naam van een geslacht van kruidachtige planten uit de schermbloemenfamilie. Groeit overal in het wild en is daar te herkennen aan het naar binnen gebogen witte bloemscherm. Duinen, grasland en hellingen zijn plaatsen waar hij in de natuur groeit.

Standplaats
Zon/halfschaduw

Hoogte
30-90 cm

Bloeitijd
Juni-augustus (in het tweede jaar)

Bloeiwijze
De bloem is een scherm. Kenmerkend voor de Daucus carota is het naar binnen gebogen bloemscherm dat lijkt op een mandje of vogelnestje.

Kleur
Wit/lichtroze, met in het midden van het scherm vaak een plukje zwart/purperachtig

Hoe te vermeerderen
De Daucus carota is goed te zaaien en zaait zichzelf gemakkelijk uit. Het is een tweejarige, soms meerjarige plant. Als je hem in het najaar zaait, bloeit hij in het volgende jaar. Zaaien in het voorjaar kan ook, dan vormt hij in de zomer een penwortel en in het volgende jaar de bloem.

Zaadjes in zadenbieb?
Nadat deze plant zaadjes heeft geproduceerd, zijn ze te vinden in de zadenbibliotheek in Zinder.

Weetjes